FAQ

Ofte stillede spørgsmål

Er du ny forælder i forhold til håndteringen af dit barns sengevædning har du sikkert masser af spørgsmål, og vi håber at du kan finde svar på det meste her på siden. Vi har samlet svarene på de mest almindelige spørgsmål her.

Ja. Studier har vist at hvis en af forældrene var sengevædere som børn, er der 44% risiko for at barnet også bliver der. Var begge forældre sengevædere, stiger risikoen til 77%.

Nej. Den mest almindelige aldersgruppe med dette problem er de 5-10 årige. Herefter aftager det gradvist og kun ca. 3% af teenagerne er sengevædere. Antallet er voksne sengevædere er meget lavt.

Nej. Sengevædning (eller enuresis) er ikke en sygdom. Sengevædning skyldes enten at nervesystemet, som styrer urinblæren ikke er udviklet endnu, eller at barnet endnu ikke producerer nok af det hormon, der nedsætter urinproduktionen, når man sover. Har barnet haft en lang periode uden sengevædning for derefter at begynde igen, kan det dog skyldes en urinvejsinfektion eller andre ting, der bør undersøges af en læge.

Hvis dit barn stadig tisser i sengen jævnligt efter det 5. år, så bør du kontakte jeres læge. I den alder vil kroppen typisk have lært at styre urinproduktionen om natten. Men for minimum 10% er det ikke sket endnu, og derfor bør I få undersøgt, hvilken form for enuresis, der er tale om. Man taler om ”primær”, når dit barn aldrig har været tør om natten og om ”sekundær”, når dit barn har haft en længere, tør periode. Sengevædning kan behandles men behandlingen afhænger af hvad årsagen til sengevædningen er. Du kan også få hjælp hos sundhedsplejersken, enten via kommunens hjemmeside eller på dit barns skole.

Dit barn er formentlig flov over problemet, så vær diskret og respekter dit barns ønsker. Undgå derfor at tale om det med andre, når dit barn er i nærheden, undtagen hos lægen/sundhedsplejersken. Men forsøg at få dit barns tilladelse til, at voksne som kan hjælpe i forhold til overnatning på lejrskoler, fodboldture osv., bliver informeret.Dit barn er formentlig flov over problemet, så vær diskret og respekter dit barns ønsker. Undgå derfor at tale om det med andre, når dit barn er i nærheden, undtagen hos lægen/sundhedsplejersken. Men forsøg at få dit barns tilladelse til, at voksne som kan hjælpe i forhold til overnatning på lejrskoler, fodboldture osv., bliver informeret.

Hvis dit barns sengevædningsproblem giver dit barn sociale problemer i forhold til relationer til andre børn, eller hvis det nedbryder dit barns selvværd, så kan det være en idé at tage kontakt til en børnepsykolog. Men sengevædningen i sig selv er ikke et psykisk problem men et fysisk.

Ja. Ca. 19% af alle børn i alderen 4-15 år har problemer med sengevædning i større eller mindre grad.

Ja. Der er ca. dobbelt så mange sengevædere blandt drengene end blandt pigerne. I en gennemsnitlig 0. klasse med 25 børn, vil der være 2-3 drenge og 1-2 piger, der er sengevædere.

Nej. Da sengevædning er et fysisk problem, der opstår mens barnet sover, er det ikke noget barnet selv har indflydelse på. Ingen børn tisser i sengen med vilje, og det vil derfor ikke have nogen effekt at belønne for en tør seng. Og at skælde ud eller straffe vil ofte gøre problemet værre, fordi barnet bliver frustreret over ikke selv at kunne gøre noget for at undgå straf. Gør hellere det modsatte: Ros barnet for selv at tage ansvar for de ting, de KAN kontrollere. Eksempelvis at huske at tisse af inden sengetid, hjælpe med at skifte sengetøj osv.

Nej. Tværtimod. Nætter hjemmefra styrker dit barns selvstændighed og troen på, at de godt kan uden mor og far. I stedet bør du opmuntre dit barn til at tage af sted og være sammen med vennerne/klassekammeraterne. Men informer diskret dit barns lærer eller leder, så de kan hjælpe med en diskret løsning på problemet. En DryNites® i soveposen hjælper langt de fleste børn.

Nej. Respekter i stedet at dit barn har behov for sin søvn. Netop fordi kroppen stadig er umoden er søvn hos sengevædere vigtig, og med mindre du kan få dit barn på toilettet uden at det vågner, så er gode drikkevaner i løbet af dagen bedre for dit barn end afbrudt søvn. Men husk altid at tisse af før sengetid.

Ja og Nej. Hvis dit barn drikker meget om aftenen, så bør du nok begrænse væskeindtaget. Men det er en langt bedre løsning at lære dit barn at drikke jævnt i løbet af dagen. Så bliver dit barn mindre tørstigt om aftenen.

Hvis du bruger DryNites® så kald dem i stedet natunderbukser. Og vis at de findes helt op til 15 år, netop fordi der er mange store børn, der har brug for særlige underbukser om natten.

Nej. Der er intet, der tyder på. Nogle forældre er bange for, at børnene bliver ”dovne” af at sove med natunderbukser og derfor er længere tid om at ”lære” at gå på toilettet om natten. Men sengevædning er et fysisk problem, børnene ikke kan kontrollere, så det er altså en myte. I stedet giver du med en DryNites® en rolig nat og en tør morgen.

DryNites® finder du på blehylden i de fleste supermarkeder, hos Matas, på apoteket og online hos Nemlig.com, Med24 og på apotekernes webshops.

Incontinence nocturne - Mon enfant fait pipi au lit, que faire ?