Behandelingen en methoden om bedplassen te stoppen

En lettere hverdag derhjemme

Langt de fleste børn vokser fra sengevædning med tiden, men indtil det sker, er der mange ting du kan gøre for at hjælpe dit barn.

Forstå dit barns følelser

Skam, mindreværd og en følelse af isolation er normalt, og ofte føler barnet, at det er det eneste barn med dette problem. De forsøger at skjule og benægter, at de tisser i sengen for familie og venner og undgår overnatninger udenfor hjemmet. Fortæl dit barn, at der er mange i samme situation, og at I nok skal løse udfordringen sammen.

\

Tal om det

Først og fremmest: Dit barn tisser ikke i sengen med vilje. Og han eller hun skal nok holde op med at tisse i sengen. Men derfor kan det godt være frustrerende undervejs. Jo mere du og dit barn forstår om årsagerne og mulighederne, jo lettere vil I have ved at finde løsninger, der passer til jeres behov.

I kan eksempelvis læse Forstå sengevædning sammen. Forklar dit barn, at nogle børn er længe om at lære at læse, andre har svært ved at cykle – det er kroppen, der endnu ikke er klar. Det samme gælder deres egen krop. Her er blære og hjerne ikke klar til at arbejde sammen endnu, men det skal nok komme.

Der er mange børn, der har det som dit – og det har Ulrik T. Skafte skrevet en bog om. Den hedder ”Magnus tisser i sengen”. Magnus er også sengevæder og skal for første gang overnatte hos sin kammerat, Mikkel. Og det tør han næsten ikke, for tænk nu hvis Mikkel opdager, at Magnus sover med natunderbukser? I kan downloade bogen gratis her og læse den sammen.

Hold fokus på det praktiske

For de yngste sengevædere og deres familier er sengevædningen ofte blot et praktisk problem. Men i takt med at dit barn bliver ældre, kan det få stor indflydelse på hans eller hendes selvværd. Særligt hvis der er perioder, hvor det går rigtig godt – og der så kommer perioder med tilbagefald. Som voksen skal du huske på, at dit barn ikke kan gøre for det, så forsøg at holde fokus på at håndtere det praktiske uden at tale om ”øvdage”. Situationen kan forværres, hvis barnet fornemmer, at du er irriteret. Sørg i stedet for, at der er faste rutiner og giv dit barn ansvar, der passer til deres alder. Eksempelvis for selv at huske at tisse af og tage natunderbukser på – og senere ansvar for selv at lægge sengetøj til vask, hvis uheldet har været ude.

Drop belønning og straf

I hvert tilfælde hvis de handler direkte om belønning for tørre nætter og straf for de våde. Det ER ikke noget dit barn kan kontrollere, så det vil blot skabe frustration og skuffelse, når der igen er tis i bleen om morgenen. Ros i stedet dit barn for at tage ansvar for at huske ble osv.

Drilleri forbudt

Det må og skal være en familieregel: Der er INGEN, der må drille med at storebror bruger ble ligesom lillesøster. Vælger du DryNites kan du og dit barn glæde jer over, at designet på bleerne passer til større børn og ikke ligner babybleer.

Få system i drikkemængde og toiletbesøg om dagen

Forsøg at få fordelt dit barns væskeindtag jævnt henover dagen. Mange børn drikker alt for lidt i løbet af dagen og er derfor ekstra tørstige om eftermiddagen og aftenen. Det gør det svært at få tømt kroppen inden sengetid. En jævnt væskeindtag får ofte også fordelt toiletbesøgene jævnt. Er det et problem i forhold til regler i skoletiden, så tag endelig en snak med lærerne – eller evt. sundhedsplejersken og forklar vigtigheden i at få lov til at gå på toilettet, også selvom det er midt i timen.

Til gengæld er det en god idé at begrænse væskeindtaget efter aftensmaden. Særligt bør koffeinholdige drikkevarer (f.eks. cola) undgås, da de kan være ekstra vanddrivende. Endvidere kan de virke irriterende på blæren. Forsøg også at undgå kulsyreholdige drikke, da det hos nogen kan irritere blæren.

Gode rutiner omkring sengetid

De fleste familier praktiserer at tisse af som det allersidste før sengetid, og det er naturligvis også en rigtig god idé. Har dit barn svært ved at tømme blæren helt, så kan I forsøge at tisse både før og efter tandbørstningen. Dette kaldes ”dobbelt voiding”, altså dobbelt tømning. Hvis der kommer urin ud ved 2. tisseforsøg, så nævn dette for lægen ved evt. besøg. Det kan betyde at blæremuskulaturen ikke fungerer optimalt, og urinrester i blæren kan give blærebetændelse. Du kan læse mere om, hvornår du bør kontakte lægen her.

Brug natble/natunderbukser

Du har måske hørt, at natbleer kan forlænge perioden med sengevædning, men det er der altså intet videnskabeligt belæg for. Tværtimod får dit barn en rolig og uafbrudt nattesøvn – og det giver dit barns krop de bedste betingelser for at modne blæren og hormonsystemet, så problemet går over. Vælg en ble/natunderbukser, som passer til dit barn – vælg fx DryNites som har hhv. en pige- og drengemodel, der er anatomisk udformet, så det passer til de to køn. Du kan bestille en gratis prøve her.

Suppler evt. med DryNites Bedmats engangsunderlag

De fås i de fleste større supermarkeder og kan holde madrassen tør, hvis uheldet alligevel skulle være ude. Hvis ikke du allerede kender til DryNites BedMats, så kan du enten bestille en gratis prøve her, eller sende en mail til [email protected]

Hvis du har bekymringer omkring, at dit barn tisser i sengen, bør du tale med jeres læge om det. Lægen vil være i stand til at tilbyde råd og støtte med hensyn til den rette behandling. Du kan læse mere her om behandlingsmulighederne.

januar, 2023

Tags: , , , ,

Anbefalet artikel

DryNites®Produkter

Find det rigtige produkt til dit barn
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Natunderbukser (Natbleer)

Se Produkter
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Bed Mats (Engangunderlag)

Se Produkter